Sikker Chat

Følg fem enkle råd og undgå hacking. Husk at beskytte både din mail- og kodeord, da begge er lige vigtige. Hacking kan kun ske, hvis du utilsigtet giver din kode væk eller modtager keyloggere.

Pas på din kode!

Beskyt dine konti ved at oprette en stærk og unik adgangskode, og sørg for at holde den fortrolig. Dette er vigtigt både for din konto i Højhuset og din mailkonto. Del aldrig din adgangskode med andre og undgå lette adgangskoder, da de kan gættes af hackere.

Svar ikke på snydebreve!

Pas på dig selv og din konto ved at være opmærksom på falske breve fra hackere. Vær forsigtig med at besvare breve, der beder om din kode, selvom det ser ud som om det kommer fra Netstationen, superbrugerne eller viceværten. Netstationen vil aldrig bede om din kode, så hvis du modtager et sådant brev, skal du straks ignorere det og sende en ticket til superbrugerne. Du kan altid kontrollere en brugers identitet ved at se i deres profilinfo, hvor du kan se om de er en Superbruger eller en ansat hos Netstationen.

Besøg aldrig snydesider!

Undgå at besøge snydesider på nettet. Disse sider kan love dig gratis varer eller services, men i stedet forsøger de at snyde dig til at afgive personlige oplysninger eller kodeord. Der findes også sider, der udgiver sig for at tilbyde programmer som AU2 eller NSC, men i virkeligheden kan de stjæle dine koder. Hvis du er i tvivl om en side er pålidelig, så undgå den, og husk aldrig at indtaste dit kodeord på en mistænkelig side.

S.M.A.R.T. reglerne

  1. Sæt dine grænser! Husk at det er op til dig at bestemme dine grænser. Hvis du føler dig utryg, kan du altid lukke computeren og slukke mobilen.

  2. Mød aldrig dine chatvenner alene. Hvis du har aftalt at mødes med en chatven, skal du altid informere dine forældre og aftale et sted med mange mennesker og i dagslys. Du må aldrig møde en chatven alene.

  3. Aldrig giv andre folk dine personlige oplysninger, som navn, adresse, telefonnummer, emailadresse eller billeder til en fremmed person. Hold dine personlige oplysninger for dig selv. Dine oplysninger kan blive misbrugt.

  4. Reager og gem beviser. Hvis du oplever en ubehagelig situation, skal du reagere og gemme beviser, så det er nemmere for andre at hjælpe dig. Gem altid beskeder og emails.

  5. Tal med en du stoler på. Hvis du oplever noget ubehageligt, så tal med en voksen, du stoler på. På https://skole.redbarnet.dk/sikker-paa-nettet/ kan du læse mere om sikker chat på nettet, mobilen og sociale medier. Du kan også teste dig selv og få råd om mobning og netkærester.

Sidst opdateret d. 24. november 2023